2e VBR Seminar 2024: Optoppingen, het betere on-top-of-the-box denken (+ excursie)
Kantine Walhalla Veerlaan 11 Rotterdam (Katendrecht)
Aanmelden
14 juni 2024
12:30 - 17:30
Rotterdam
Optoppingen, het betere on-top-of-the-box denken

Datum: Vrijdag 14 juni 2024
Tijdstip: 12.30 – 17.30 uur
Locatie: Kantine Walhalla, Veerlaan 11 Rotterdam (Katendrecht)

Inleiders

  • mr. B.P. (Benjamin) den Butter (advocaat bij Berlinger Advocaten)
  • C. (Christiaan) Cooiman (ontwikkelaar bij Heijmans Vastgoed)

Programma (wordt nog verder uitwerkt)

12.30 – 13.00 uur inloop (geen lunch)
13.00 – 17.30 uur lezingen en rondleiding
Vanaf 17.30 Borrel

Omschrijving

De VBR-excursie leidt dit jaar naar optoppingen in Rotterdam. Bij optoppen wordt een bestaand gebouw verhoogd met een of meerdere bouwlagen. Uit onderzoek blijkt dat optoppen voor circa 100.000 extra woningen kan zorgen tot 2030, waarmee het een goede manier is om bestaande bebouwing beter te benutten en bij te dragen aan de woningbouwopgave.

Optoppen is niet alleen een technisch interessant thema – zo vereist een optopping de toepassing van lichte bouwmaterialen en een extra robuuste onderconstructie of ‘tafel’ – maar juridisch ook. Zo vereist een optopping op een in appartementen gesplitst gebouw een unanieme VvE en herziening van de splitsingsakte.

Reden genoeg om de optopping nader te beschouwen. Een selecte groep van VBR-leden zal daarom worden ontvangen in een aansprekend optoppingsproject op Katendrecht en daar door de ontwikkelaar én een ter zake gespecialiseerd advocaat worden meegenomen in de technische en juridische uitdagingen die bij zo’n project horen.

Daarna worden de leden, met de typisch Rotterdamse watertaxi, naar hartje Rotterdam vervoerd om een rondgang langs nog 3 spraakmakende optoppers te maken onder begeleiding van UrbanGuides – kenners op het gebied van de architectuur van Rotterdam. We sluiten af met een netwerkborrel op de startlocatie, kantine Walhalla te Katendrecht.

Er is plek voor 60 deelnemers, dus schrijf je snel in! Let op: de stadswandeling duurt ruim 1 uur en vereist dus comfortabel schoeisel en enige (wandel)conditie.

De start-/eindlocatie is goed bereikbaar met het ov (metro/busstation Rijnhaven is 10 minuten lopen). Parkeren kan op locatie (Q-park Fenix, Veerlaan 9) op eigen kosten.

Aanmelden