


Datum: Vrijdag 27 juni 2025
Tijdstip: 12.45 – 16.30 uur (geen lunch)
Locatie: Campus Werkspoor (Basecamp), Nijverheidsweg 16A te Utrecht
Inleiders
- Pablo van der Lugt: over grootschalige houtbouw: nut, noodzaak en mogelijkheden
- Johan Paul Borreman (Derix): over innovatieve constructieve houtproducten, de productiewijze, projecten, en de uitdagingen van houtbouw
- Rob Doomen (Pieters Bouwtechniek): constructieve uitdagingen van houtbouw in relatie tot het BBL
Programma
12:45 – 13:15 uur Inloop (geen lunch!)
13:15 – 16:30 uur Presentaties en rondleiding
16:30 – 17:30 uur Borrel
Omschrijving
De bouw is verantwoordelijk voor bijna de helft van de wereldwijde CO2 uitstoot en ongeveer één derde daarvan is op het conto te schrijven van de productie van traditionele fossiele bouwmaterialen als staal, beton en aluminium. Door laatste ontwikkelingen op het gebied van massieve, grootschalige houtbouw en andere biobased productinnovaties kunnen veel van deze vervuilende materialen één op één vervangen worden door hernieuwbare alternatieven. Deze slaan niet alleen CO2 op, ze groeien in no-time terug in de Europese bossen, en zorgen ook nog eens voor een veel beter binnenklimaat en zien er geweldige uit in hedendaagse architectuur. Randvoorwaarde hierbij is duurzaam bosbeheer (FSC / PEFC), laat dit nou net perfect op orde zijn in de Europese bossen.
Bouwen met hout kent vele voordelen: het is een natuurlijk en veelzijdig materiaal met een tijdloze uitstraling. Nu duurzaamheid in de bouwsector steeds belangrijker wordt, staat hout terecht in de spotlights als groene basis voor bouwprojecten. De VBR-excursie van 2025 neemt je daarom mee in de kenmerken, unique selling points, uitdagingen én de praktijk van bouwen met hout.
We worden in de materie ondergedompeld door eerste spreker Pablo van der Lugt, internationaal expert, auteur en gepassioneerd ambassadeur van grootschalige houtbouw, biobased en circulair bouwen, tevens verbonden aan de TU Delft. Een autoriteit op het vakgebied en een bevlogen spreker.
Vervolgens duiken we de techniek in. Aan de hand van tal van projecten (waaronder één in uitvoering op het werkspoorterrein zelf) vertelt Johan Paul Borreman, directeur van Derix NL, ons alles over de nieuwe technologieën waarmee Derix duurzame, bestendige, mooie én circulaire houtbouwprojecten realiseert. Ook juridische vraagstukken passeren de revue, zoals het garanderen van demontabiliteit en een terugnameverplichting.
De derde spreker vliegt het onderwerp aan vanuit de weerbarstige bouwregelgeving. Rob Doomen, hoofdconstructeur bij Pieters Bouwtechniek, praat ons bij over de uitdagingen die hij tegenkomt doordat het huidige Bbl geen toetsingskader voor houtbouw kent, en hoe de praktijk hiermee om kan gaan zodat ook vanuit de regelgeving de lichten op groen komen te staan voor houtbouw.
Na het inhoudelijke programma kunnen de leden, geheel op de hoogte van de vele facetten van houtbouw, de praktijk bekijken. Wij krijgen dan een rondleiding over Campus Werkspoor in twee groepen door Pieter van den Wittenboer (conceptontwikkelaar bij Woody Builders / JAJO) en Harko Ebbens (Directeur 3T Vastgoed). Zij zullen ons eerst 10 minuten plenair bijpraten over Campus Werkspoor en vervolgens rondleiden op het Werkspoorterrein. Daar verrijst, op steenworp afstand van de vergaderlocatie De HoutFabriek, een multifunctioneel gebouw met een geheel houten draagstructuur, duurzaam door gebruik van circulaire materialen voor gevels en afwerking, én demontabel.
Na de rondleiding sluiten we af met een netwerkborrel, waarna het seminar om 17:30u ten einde is.
De start-/eindlocatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer (treinstation Utrecht Zuilen is 10 minuten lopen). Parkeren kan op locatie, aan de straat of op het terrein, op eigen kosten (dagkaart terrein: € 6,50).
Er is plek voor 75 deelnemers. Bij overtekening zal worden geloot.